Over deze website

Deze website heeft ten doel om de gebeurtenissen in de Hoeksche Waard welke hebben plaats gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog te beschrijven.

Website in de pers

Klik hier (knipsels over deze website)

Materiaal gebruiken (werkstukken): Voor werkstukken (school) kun je gebruik maken van het materiaal, je hoeft mij geen toestemming te vragen.

Materiaal gebruiken (eigen websites en facebook): Wanneer u materiaal tegenkomt dat u wilt delen via uw eigen website of facebook, kopieer dan niet mijn werk 1 op 1 naar uw eigen site of facebookpagina. Ik heb liever dat u gewoon vanaf uw eigen site of facebookpagina een link maakt naar het originele artikel op deze website. Reacties op de artikelen zie ik namelijk graag op deze website verschijnen, ook de reacties zullen t.z.t. aan het museum worden overgedragen.

Meehelpen?

Mocht u willen meehelpen aan dit project, graag! Organisaties en personen die beschikken over materiaal en teksten vraag ik contact met mij op te nemen. De doelstelling is om een zo’n compleet mogelijk beeld te krijgen van de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard. Alles wat wordt gepubliceerd op deze website zal t.z.t. aan het museum worden overgedragen.

Webmaster van deze website is Henk van den Heuvel: hvdh1234@gmail.com

2 Comments

Add a Comment
  1. Met belangstelling heb ik uw site bekeken. Gisteravond had ik het met mn vader nog over de oorlog. Mijn 90-jarige vader, Joh Kats, geboren in 1924, wonende in Numansdorp heeft de oorlog heel goed meegemaakt, is nog goed bij de tijd en vertelde me een bijzonder verhaal. Hij heeft het altijd over de ‘moffen’, het woord Duitsers valt zelden. Hij heeft een bittere nasmaak van de oorlog en lieverlee komen er toch verhaaltjes los die hij vertelt. Hij houdt absoluut niet van romantiseren, want de ellende was veel te groot om leuke verhaaltjes te vertellen, zoals hij zelf zegt. Ik wil u het volgende verhaal niet onthouden over een bijzondere gebeurtenis.

    Ons gezin was in februari 1944 van Numansdorp naar een oom in Klaaswaal geëvacueerd. Daar woonde en werkte bakker T. Terdu. Deze ging met paard en wagen langs de deur om brood te bezorgen. het paard van Terdu was een prachtig dier, maar ook een lief en rustig dier. In januari 1945 kwam hij ook bij ons in de dijk langs. Aan de Oud-Cromstrijense dijk waar hij woonde werd hij echter tegengehouden door twee Duitse soldaten en gedwongen zijn paard aan hen af te geven. Ze gaven hem opdracht het paard uit te spannen. Terdu zei tegen de Duitsers dat ze zelf hun gang mochten gaan. De ene Duitser wilde de strengen losmaken. Zodra hij echter deze beetpakte, begon het paard met de achterpoten te trappen. De andere wilde het tuig losmaken, maar het paard beet de duitse soldaat waar het maar kon. Het mooie en lieve paard had nog nooit gebeten en getrapt. Het slot was dat het paard wild begon te worden en de Duitsers uit angst maar loslieten. Gelukkig deden ze het paard of Terdu verder niets en dropen af. Terdu heeft verwonderd toe staan te kijken en ervaarde dit echt als een wonder van zijn Schepper. Hij was een man die niet veel sprak, maar dit verhaal heeft hij vele keren verteld. Het paard heeft hij nog gewoon kunnen gebruiken tot na de oorlog toe. In juni 1945 zijn wij weer teruggekeerd naar Numansdorp. Groeten Piet Kats Numansdorp

    1. Wat een mooi verhaal Piet, bedankt voor het delen daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *