Film: De strijd om de Barendrechtse brug

Ihoesje-film-strijd-barendrechtse-brugn de meidagen van 1940, vonden rond de Barendrechtse brug hevige gevechten plaats. Bij die gevechten tussen de Nederlanders en de Duitsers sneuvelde 10 Nederlandse militairen. Een van de militairen die destijds de gevechten heeft meegemaakt is Gerrit Buitendijk. In deze film verteld hij over zijn ervaring tijdens die bange oorlog dagen. Een van de militairen die bij de Barendrechtse brug sneuvelde was de sergeant majoor instructeur W.J. Becht. Zijn dochter was 18 jaar toen zij haar vader verloor in de oorlog dagen van mei 1940. Zij verteld in deze film over haar vader en haalt enkele herinnering aan hem op. Over de Barendrechtse brug reed ooit een stoomtram van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij die de verbinding onderhield tussen de Zuid Hollandse- en Zeeuwse eilanden.
Een film naar het idee van Anton de Man en opgenomen op 28 oktober 2010, Camera: Cees le Bruin en Leen Vos (Smalfilm en videotroep Dordrecht) Speelduur 20 minuten.

De film is op deze website te zien met speciale dank aan de makers.

3 Comments

Add a Comment
 1. Mijn vader was ook bij het 3e grensbataljon heeft en heeft meegevochten in de slag om de Barendrechtse brug.

  Daarom zou ik heel erg graag deze film willen zien.
  Hoe kan ik deze video bekijken.

  groeten en bij voorbaat dank,
  Sjaak van den Berg

  1. Ha Sjaak, je kunt op de playknop in het midden klikken, de film staat op YouTube. De maker heeft deze film online gezet, hier: https://basromeijnfilms.blogspot.com/2017/04/gerrit-buitendijk-de-barendrechtse-brug.html

 2. Dank je wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *