De verdwenen kazematten aan de Nieuwendijk

Tot 1953 stonden er aan de Nieuwendijk (Zuid-Beijerland – Goudswaard) beduidend meer kazematten dan nu. In de puinhopen die waren ontstaan na de watersnood is destijds meteen besloten de kazematten in dit gebied op te ruimen. Op deze foto’s, afkomstig uit de film ‘Een half jaar na de stormvloed van 1 februari 1953’ (Provinciale Waterstaat Zuid Holland) is te zien hoe: met grof geweld en springstof.

Deze kazematten maakten deel  uit van de „Zuidfront Vesting Holland‟. Deze Nederlandse verdedigingslinie werd gerealiseerd tussen 1922 en 1940.

Foto’s ‘De verdwenen kazematten aan de Nieuwendijk’ – 1953

Herkent u plaatsen of boerderijen? Voeg een commentaar toe!

Op deze foto is de boerderij van de Familie Naaktgeboren te zien. Deze stond naast de dijkdoorbraak in 1953 (aan de andere zijde was de boerderij van de Familie Verschouwen, die stond recht voor de doorbraak).

verdwenen-kazematten-nieuwendijk-01

Bij het woonhuis van de Familie Bierens. De kazemat die daar stond hebben ze laten springen. Het woonhuis is helemaal ingepakt met strobalen vanaf de grond tot aan de nok, want deze kazemat stond nog geen tien meter van dat huis af. Na het inpakken is de kazemat in één keer ontploft. Er stond er naast de Jan Volgerlandseweg nog één, die hebben ze geprobeerd om te laten zinken maar dat is niet gelukt. Bij het uitgraven ging hij scheef en ze zijn gestopt, daarna hebben ze ook deze kazemat laten springen.verdwenen-kazematten-nieuwendijk-02 verdwenen-kazematten-nieuwendijk-03 verdwenen-kazematten-nieuwendijk-04

5 Comments

Add a Comment
 1. Foto twee dat is bij het woonhuis van de Fam. Bierens de kazemat die daar stond hebben ze laten springen.Het woonhuis is helemaal in gepakt met strooibalen van af de grond tot aan de nok. Want deze kazemat stond nog geen tien meter van dat huis af,na het in pakken is hij en is toen in één keer ontploft.Er stond naast de Jan Volger landseweg nog één en die hebben ze geprobeerd om te laten zinken maar dat is niet gelukt, bij het uit graven ging hij scheef en ze zijn daarna gestopt en als nog laten springen.

 2. Foto één is de boerderij van Fam. Naaktgeboren die sond naast de dijk doorbraak in 1953 en aan de andere zijde was de boerderij van Fam. Verschouwen die stond er recht voor de door braak.

  1. Bedankt Jan, je reacties zijn verwerkt in het artikel!

  2. Op deze foto is de boerderij van de Familie Naaktgeboren te zien.
   Kunt u mij aangeven in welke gemeente de boerderij stond?
   Zijn er voornamen/voorletters bekend en/of de vrouw haar naam?

   Alvast dank voor de aanvullende informatie.

   1. Je kunt het beste even contact zoeken met Leen Naaktgeboren, zie https://eendracht-nieuwendijk.weebly.com/watersnood.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *