De kazematten in de Hoeksche Waard maken onderdeel uit van de „Zuidfront Vesting Holland‟. Deze nederlandse verdedigingslinie is gerealiseerd tussen 1922 en 1940. Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, mobiliseerde Generaal Winkelman de Nederlandse troepen. In de periode tussen februari en mei 1940 werden op tactische locaties, langs het Haringvliet, verschillende betonnen groepschuilplaatsen (kazematten) gebouwd. Het model van de bunkers was afgeleid van de in de Eerste Wereldoorlog gebruikte VIS-bunkers. Door de vorm van de piramide-vormige bunkers werden deze bunkers „Piramiden‟ genoemd.
Tijdens de inventarisatie zijn 21 Piramiden-bunkers (kazematten) gevonden. Één van de kazematten in de Mariapolder is in de jaren ’50 uitgebouwd met een raatbouwtoren. Deze torens werden gebouwd in de tijden van de Koude Oorlog. De overige kazematten (20st.) zijn in oorspronkelijke staat en liggen langs het Haringvliet, Spui en Kil. De kazematten liggen veelal op dijken, waarvan het waterschap Hollandse Delta eigenaar is. Op de overzichtskaart zijn de bunkers aangeven, door middel van een symbool.
Voetnoot: De telling blijkt niet helemaal te kloppen. Eén exemplaar vergeten, één exemplaar is een VIS-bunker. De voorlopige telling: 21 kazematten en 1 VIS-bunker (zie dit onderzoek…deel 1).
Commentaar van Strijenaar Henk Nootenboom op dit artikel, dd 7-4-2015: Hallo Henk, wederom een mooi stukje; alleen de mannen (vrouwen?) van de kaart zijn er één vergeten. In de Sassedijk, ongeveer daar waar een onverharde dijk aansluit ligt nog een piramidebunker verscholen. En de bunker waarop de uitkijktoren is gebouwd is een zgn Voorschrift Inrichten Stellingen, kortweg VIS bunker. Bouwkosten in 1936: ƒ 47.000,-
Afbeeldingen ‘de vergeten Kazemat’
Zicht vanaf de Sassedijk en naar het noorden. De boerderij was vroeger van Schouwenburg, de Mariapolder is rechts.
Gerelateerde artikelen:
Kazemat te Goudswaard: klik hier
Incident in 1940 bij een inmiddels verdwenen kazemat: klik hier
De verdwenen kazematten aan de Nieuwendijk: klik hier
Op zoek naar de kazematten, deel 1 : klik hier
Bron: Cultuurhistorische Atlas Hoeksche Waard
Hallo Henk, wederom een mooi stukje; alleen de mannen (vrouwen?) van de kaart zijn er één vergeten. In de Sassedijk, ongeveer daar waar een onverharde dijk (Hoge dijk?) aansluit ligt nog een piramidebunker verscholen.
En de bunker waarop de uitkijktoren is gebouwd is een zgn Voorschrift Inrichten Stellingen, kortweg VIS bunker. Bouwkosten in 1936: ƒ 47.000,-