Abraham van Haneghem, † 13 oktober 1944

abrahamvanhaneghem-uitsnedeAbraham van Haneghem werd geboren op 7 december 1887 te Breskens als zoon van Abraham van Haneghem en Neeltje Blaakman. Op 18 november 1915 trouwde hij te Terneuzen met de 21-jarige Leijntje Janneke van Aalst. Het echtpaar kreeg vijf kinderen: één zoon en vier dochters. Hij staat vermeld op het Monument Burgerslachtoffers WO2 Korendijk

Gestorven op het Spui

Het was algemeen bekend dat de geallieerden vanaf september 1944 al het goederenvervoer onder vuur zouden nemen, om de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen. Noodgedwongen probeerden boeren in de Hoeksche Waard toch zoveel mogelijk de producten van het land te halen en te vervoeren, om het leven enigszins op gang te houden. Soms liep dat heel slecht af, zo ook op 13 oktober 1944. Twee à drie Spitfires beschoten in het oosten van de Hoeksche Waard een landbouwwagen waarbij J. Slooter werd verwond door een granaatscherf in zijn borst. Ook werd een wagen geladen met melkbussen beschoten waarbij vader en zoon Van Roon als door een wonder niet werden geraakt. In het westen werd nog een landbouwwagen onder vuur genomen, op de Oosthoek van Piershil. Hierbij viel een slachtoffer te betreuren: Cor Berkhout. Even later begaven de vliegtuigen zich in de richting van Nieuw-Beijerland. Ook daar stierf iemand die zich die dag bezig hield met het vervoeren van voedsel.

Het schip ‘Neeltje’ van de beurtschipper Marius Bouman, deze dag bemand door Piet en Aart Bouman uit Goudswaard, verliet net de haven van Nieuw-Beijerland toen ook daar de vliegtuigen opdoken. Piet vertelde in de jaren negentig aan een lokale krant wat er zich precies afspeelde op die fatale dag: “Net voor ons vertrok een schip met een lading aardappelen voor Rotterdam. Ik stond bovenop de stuurhut om mijn broer de koers aan te geven, want de lading was zo hoog dat hij er niet overheen op de rivier kon kijken. We waren amper de haven uit toen ik plotseling het geraas van een vliegtuig hoorde. Rakelings over de bomen van de Spuidijk, vlak over de korenmolen de Swaen, kwam een Engelse jager, die al schietend over het Spui vloog. Het vliegtuig werd door het Duitse afweergeschut aan de Hekelingse kant zwaar beschoten. Direct daarop hoorde ik van de andere kant nog een vliegtuig aankomen. Dat kwam recht op ons af en begon ons voorschip te beschieten”. Het vliegtuig verdween weer even snel als het gekomen was. De broers legden de boot stil en namen de schade op. Het bleek een grote ravage tussen de lading te zijn. In het vooronder stond al een halve meter water. “Het schip was zinkende, we pakten snel wat spullen bij elkaar en wilden overboord gaan toen er weer een vliegtuig opdook”, vertelde Bouman, “halsoverkop doken we de machinekamer in. We hoorden de kogels inslaan en zagen de vuurflitsen op de plek waar we nog even daarvoor gestaan hadden”. Doordat Jan Groenenberg, die aan boord was gekomen vanuit zijn roeiboot, het lek wist te dichten met een piketpaal, is de boot niet gezonken. De broers kwamen er zonder al te veel schade vanaf. Dat gold niet voor de boot uit Rotterdam, die net voor hen de haven was uitgevaren.

Abraham van Haneghem woonde in Terneuzen en vervoerde verschillende ladingen met zijn schip Koopvaart 23. Hij was door het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd ingeschakeld voor de voedselvoorziening van Rotterdam. Met een vracht aardappelen had hij net de haven van Nieuw-Beijerland verlaten en moest het veer nog passeren toen ook zijn schip door de vliegtuigen werd beschoten. Hij werd geraakt in zijn been en zijn vrouw zette snel de motor uit en wierp het anker uit. Ze trok de hevig bloedende Abraham het woongedeelte van het schip in. Hij bleek een slagaderlijke bloeding te hebben opgelopen. De hulp die vanaf de wal kwam, kort nadat de vliegtuigen waren verdwenen, mocht niet meer baten.

De overlijdensakte werd opgemaakt te Nieuw-Beijerland, alwaar Abraham ook werd begraven op de Algemene Begraafplaats op 16 oktober 1944.

Foto’s en afbeeldingen Abraham van Haneghem

Luchtfoto, haven Nieuw-Beijerland.

haven-spui-nieuwbeijerland

De Koopvaart 23, in 1939.

koopvaart-23

Vier foto’s van Abraham van Haneghem, met familie aan boord van zijn schip de Koopvaart 23. De bovenste drie foto’s zijn onmiskenbaar gemaakt in Rotterdam.

vanhaneghem-aanboord-groot-02

Abraham poseert met zijn dochters Mien, Nel en Nan.

vanhaneghem-aanboord-groot-03

vanhaneghem-aanboord-groot-04 vanhaneghem-familie-aanboord-groot-01

Een pagina uit de biografie van de voetballer Willem van Haneghem. Abusievelijk wordt in dit boek vermeld dat Bram door Duits vuur om het leven is gekomen.

boek-vanhaneghem-02

Familiebericht

familiebericht-abraham-vanhaneghem

De laatste rustplaats van Abraham van Haneghem te Nieuw-Beijerland.

vanhaneghem-begraafplaats-groot

1 Comment

Add a Comment
  1. Beste redactie,

    Ik was opzoek naar de Koopvaart 23 omdat daar mijn grootouders en mijn vader daar op hebben gevaren.
    Nu zag ik u artikel over schipper A v Hanegem die op de Koopvaart 23 heeft gevaren dus ik mijn vader opgebeld jij hebt helemaal niet op de Koopvaart 23 gevaren en hem verwezen naar jullie artikel.
    Hij verteld mij dat schipper A.v Hanegem op de Koopvaart 22 voer en dat zijn zoon Jan v Hanegem bij mijn opa aan boord van de Koopvaart 23 voer. Toen beschieting begonnen was mijn opa ook in de haven en toen alles voorbij was is mijn opa met mijn vader en matroos Jan v Hanegem richting veerpont gelopen en daar ergens een roeiboot hebben gepakt om naar de Koopvaart 22 te kunnen gaan schipper A v Hanegem was zwaar gewond aan zijn been waar aan hij is overleden zij mijn vader.
    Mijn opa heeft met Jan en misschien nog meer mensen de Koopvaart 22 weer in de haven gevaren waar na schipper A v Hanegem van boord is gehaald.

    Ik hoop dat u wat heeft aan deze informatie
    Met vriendelijke groet,
    Rob Stoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *